Месяц: Сентябрь 2017

Մաթեմատիկա դաս-17 27.09.17

Առաջադրանքներ(դասարանում)

1) Ուղղանկյան մակերեսը 900 սմ2 է։ Քանի՞ քառակուսի սանտիմետր

է նրա մակերեսի 1 %-ը: Քանի՞ քառակուսի սանտիմետր է նրա մա­կերեսի 16 %-ը։

900:100=9

9*1=9

9*16=144

2) Զամբյուղում կա 300 խնձոր։ Գտե՛ք խնձորների քանակի 20 %-ը։

300:100=3

3*20=60

3)Մի գյուղացին իր այգուց հավաքել է 1500 կգ խաղող, իսկ մյուսը՝

30 %-ով պակաս։ Ընդամենը քանի՞ կիլոգրամ խաղող են հավաքել

երկու գյուղացիները։

1500:100=15

15*30=450

1500-450=1050

1050+1500=2550

4)Զբոսաշրջիկն անցել է ճանապարհի ­1/4ը։ Ճանապարհի քանի՞ տո­կոսն է նա անցել։

1/4:100=1/4×1/100=1/4×100/1=100/4=25/1=25

 

Լրացուցիչ(տանը)

5)Որքա՞ն է 536-­ի 100 %­ը։

536

6) Մի տակառում կա 500 լ խաղողի հյութ, իսկ մյուսում՝ 10 %-ով ավելի։ Քանի՞ լիտր խաղողի հյութ կա երկրորդ տակառում։

500:100=5

5*10=50

500+50=550

7)Ո՞րն է ավելի շատ՝ 900-ի 15 %-ը, թե՞ 800-ի 20 %-ը։

900:100=9

9*15=135

800:100=8

8*20=160

8)Պատասխանե՛ք հետևյալ հարցերին.

ա) 1 մետրի քանի՞ տոկոսն է 1 դեցիմետրը.

100:10=10

10%

բ) 10 տոննայի քանի՞ տոկոսն է 1 ցենտները.

10000:100=100

100:100=1

1%

գ) 1 քառակուսի մետրի քանի՞ տոկոսն է 1000 քառակուսի սանտի-

մետրը։

100%

9)Ուսանողի թոշակն ավելացել է 2 անգամ։ Քանի՞ տոկոսով է

ավելացել թոշակը։

100%

Դաս-16 Մաթեմատիկա Տնային աշխատանք 26.9.17

Լրացուցիչ(տանը)

5)Որքա՞ն է 536-­ի 100 %­ը։

536

6) Մի տակառում կա 500 լ խաղողի հյութ, իսկ մյուսում՝ 10 %-ով ավելի։ Քանի՞ լիտր խաղողի հյութ կա երկրորդ տակառում։

500:100=5

5*10=50

500+50=550

7)Ո՞րն է ավելի շատ՝ 900-ի 15 %-ը, թե՞ 800-ի 20 %-ը։

900:100=9

9*15=135

800:100=8

8*20=160

8)Պատասխանե՛ք հետևյալ հարցերին.

ա) 1 մետրի քանի՞ տոկոսն է 1 դեցիմետրը.

100:10=10

10%

բ) 10 տոննայի քանի՞ տոկոսն է 1 ցենտները.

10000:100=100

100:100=1

1%

գ) 1 քառակուսի մետրի քանի՞ տոկոսն է 1000 քառակուսի սանտի-

մետրը։

100%

9)Ուսանողի թոշակն ավելացել է 2 անգամ։ Քանի՞ տոկոսով է

ավելացել թոշակը։

100%

Руский язык 26.09.2017

Найдите в тексте ответы на вопросы и прочитайте их.
1. Где жили первобытные люди?

В пишерах.

2. Почему учёных заинтересовали стеныпещер?

Потамушто там били рисунки.

3. Что означали рисунки в каменных пещерах?

Там были нарисованы мамонты, олени,
буйволы и сами первобытные охотники с

каменными топорами, стрелами.

4. Почему люди сталиобозначать слово рисунком-знаком?

Ани неумели писть послане.

5. Как возникло буквенное письмо?

Прошло много лет. Люди стали замечать и
понимать, что сообщения, передаваемые врисунках, состоят из отдельных картинок.

6.Почему алфавиты разных языков имеют неодинаковое количество букв?

?

7. Кембыл создан армянский алфавит?

Месроп Маштоц.
Подберите из текста однокоренные слова к данным.
Писать-письмена, камень.камне, рисовать-нарисованы, создать-создание, изобретение-создание, путешествие-путешествовал, волна-, буква-буквы.

Вместо точек вставьте нужные предлоги.
1. Самые древние письмена написаны на камне. 2. Учёные нашли рисунки
на стенах пещер. 3. В рисунках древние люди рассказывали о своей жизни. 4.
Наша речь состоит от отдельных слов. 5. В алфавите буквы расположены по
определённом порядке. 6. Армянский алфавит был создан в 405 году.

Согласны ли вы с тем, что
1. Первобытные люди жили в каменных пещерах.

да

2. На стенах пещеручёные нашли изображения букв.

нет

3. Каждый рисунок означал отдельное слово.

нет
4. Каждая буква обозначает слово.

нет

5. Все алфавиты имеют одинаковоеколичество букв.

нет
К словам левого столбика подберите близкие по смыслу слова правого
столбика. Напишите их парами.

алфавит школьник-դպրոցական
огонь создание-արարած
ученик азбука-այբուբեն
древний рисунок-նկար
картинка пламя-կրակ
изобретение алый-կարմիր
красный старинный-հին
Дополните пословицы антонимами выделенных слов.
1. Знай больше, говори … . 2. Ученье – …, а неученье – тьма. 3. Встречают
по одёжке – … по уму. 4. Умный не всегда развяжет, что … завяжет. 5. Кто
хочет … знать, тому надо мало спать.
3

4

5

6

7

8

16
Вы знаете и армянский, и русский алфавиты. Попробуйте сравнить их.
В чём их различие?
Русский алфавит Армянский алфавит

Какие буквы есть только в армянском языке, а какие – только в рус­
ском?

Есть ли в армянском и русском алфавитах буквы, обозначающие
несколько звуков?

да

Назовите их. Какие буквы русского языка не обозна­
чают звуков?

Вспомните и назовите гласные и согласные звуки в русском
языке.
Спишите текст, вставляя пропущенные гласные. Найдите в тексте слова
с буквами, которые не обозначают звуков. Правильно произнесите их.
В д..лёкие времена бумаги не было. Вначале появились глиняные таблички.
Потом стали п..сать на металле. На востоке бумагу зам..няла сл..новая кость.
Для п..сьма использовали кожу животных – пергамент (մագաղաթ). Таких книг
сохр..нилось много. В Древней Руси п..сали на берёзовой коре – берёсте.
Найдите и выпишите слова, в которых звуков больше, чем букв.
Семья, маяк, пять, зверь, ель, льёт, подъезд, яблоко.
Прочитайте басню П. Матвиенко. Попробуйте разрешить спор знаков.
Не чересчур ли ты добряк? –
Так знаку Мягкому промолвил Твëрдый знак.
– Слова и буквы ты всегда смягчить стремишься.
Нет, в алфавит ты не годишься!
– Кто б говорил, но ты б уж промолчал! –
Знак Мягкий Твëрдому на это отвечал.
– Ты твëрд и груб, как суковатый дуб.
Давным-давно пора тебя из азбуки изъять!
– Друзья! Ваш разговор никчëмные слова, –
Услышав этот спор, сказала буква А, –
Вы оба хороши, еогда стоите в нужном месте!
Прочитайте вслух и обратите внимание на произношение выделенных
согласных.
Шест – шесть, брат – брать, лён – лень, топор – теперь, жар – жарь, угол
– уголь, рис – рысь, сел – съел, пойдём – подъём.
Прочитайте пословицы. Скажите, в каких ситуациях их можно употре­
бить. Спишите, подчеркните слова с ь и ъ.
9

10

11

12

13

14

17
1. Не разгрызёшь ореха – не съешь ядра. 2. Учение – путь к умению. 3.
Повторение – мать учения. 4. Книгу читаешь – как на крыльях летаешь. 5.
Птица сильна крыльями, а человек дружбой. 6. Грамоте учиться – всегда
пригодится. 7. Чтобы рыбку съесть, надо в воду лезть.
К существительным первого столбика подберите антонимы из второго.
Напишите их парами.
добро старость
счастье ложь
ночь враг
правда зло
друг грубость
вежливость горе
утро спуск
подъём день
юность вечер
Перепишите слова с разделительным ь. С некоторыми из них составьте
предложения.
Платье, ружьё, семья, свинья, ночью, осенью, обезьяна, печенье, варенье,
листья, друзья, братья, воробьи, ручьи, соловьи, муравьи.
Правильно прочитайте и перепишите слова. Вставьте, где необходимо,
мягкий знак.
Прямой угол.. – чёрный угол..; белый мел.. – корабль сел на мел..; я там
был.. – это не сказка, а был..; старший брат.. – брат.. книги из библиотеки;
длинный шест.. – шест.. книг; зелёная ел.. – ел.. яблоко.
Запомните правописание слов с ь и ъ. Подготовьтесь к словарному
диктанту.
Воскресенье, семья, воробьи, ручьи, листья, деревья, стулья, крылья,
школьники, мальчики, коньки, маленький, сильный, большой, отъезд, подъезд,
объяснение, объявление.

Գնում եմ Սիսյան

Ես գնում եմ սիսյան, որովհետև ես սիրում եմ եռորյա ճամփորդուցյուներ, երբ երկար ժամանակով վորեվիցե հետաքրքիր տեղ եմ գնում, ես գնում եմ սիսյան ընկերներիս հետ խաղալու, ես սիրում եմ տարբեր տեղեր գնալ և ընթանրապես իմ ընկերների հետ: ԵՍ սպասում եմ, որ իմ բոլոր ընկերները կգան, մենք բոլորս ուրախ կվերադառնանք, որ հետաքրքիր կանցնի ոնցվոր բոլոր իմ գնացած ճամփորդուցյուները:

Դաս-15 Մայրենի Տնայի աշխատանք 25.09.17

Աշուն

Ծառեր, թփեր լեցուն միրգ,
Մառան տարան գիրկ ու գիրկ,
Աշուն սնավ։

Սաղարթ–սաղարթ սարսելով,
Ոսկի տերև դարսելով
Աշուն քնավ։

Տարափ ու բուք փչելով,
Վայուն–մայուն ճչելով՝
Աշուն ծնավ։

Հեղինակի պատկերացմամբ

  • աշունը ինչպես է սնվում

Մարդիկ հավաքում են աշնանային մրգերը և գրկած տանում են մառան:

  • աշունը ինչպես է քնում

Ծառերի տերևները դեղանում են և թափվում են իրար վրա:

  • աշունը ինչպես է ծնվում

Քամին փչում է և սվսվացնում:

Քո պատկերացմամբ աշունը ինչպես է ծնվում, սնվում, քնում … էլ ինչ է անում աշունը… (ստեղծագործական աշխատանքը պետք է լինի անվազն 6-8 նախադասություն)

Երբ ծառերը մերկանում են աշունը քնում է:

Երբ եղանակը սառչում է ուրեմ աշունը ծնվում է:

Երբ կենդանիները հավաքում են իրենց ձմռան պաշարը և տանում են իրենց բուն նշանակում է աշունը սնվում է:

Երբ անձրևները սկսվում են, քամիները սառում են, ուրեմն աշունը մրասում է:

Կարդա բնության թեմայով Կոմիտասի մյուս բանաստեղծությունները: Առանձնացրու այնպիսի տողեր, որտեղ երևում է

  • հեղինակի վերաբերմունքը բնության նկատմամբ

 

Առուն փեսա՝
Հողի գոգին՝
Դողիկ-դողիկ տարփելեն՝
Ծաղիկն ափերին։

Հալուն-հալուն,
Ծառի, ծաղկի հոտերով,
Երեր-երեր,
Ծովի ցամքի մոտերով՝

  • բնության ու մարդու նմանությունը (փոխաբերություններ)

Բանաստեղծություններից մեկի հիման վրա տեսանյութ պատրաստիր:

Արդյունքները.

Դաս-15 Մաթեմատիկա Տնային աշխատանք 25.09.17

Լրացուցիչ առաջադրանքներ (տանը)

5) Երկու գումարելիներից մեկը 644 է և գումարի 4/5­ն է։ Որքանո՞վ է

այդ գումարելին մեծ մյուսից։

644:4=161

Պատ`161

 

6) Քանի՞ կիլոմետր կանցնի ավտոբուսը 7 ժամում, եթե նրա արա­

գությունը 2 անգամ փոքր է մեքենայի արագությունից, որը 5 ժա­մում անցնում է 560 կմ։

260:5=52

52:2=26

26*7=182

Պատ`182

7) Համեմատե՛ք թվերը.

69/200<5/3

901/1000<8.7/9

4.6/25>41/125

3/2500<823/17

137/26>497/98

14.5/8<35824

8) 3 լուցկու հատիկ տեղափոխելով՝ ստացիր 2 քառակուսի.

:

 

Դաս-13 Մաթեմատիկա Տնային աշխատանք

Անցածի կրկնություն

Առաջադրանքներ (դասարանում)

1) Երկու գումարելիներից մեկը 1005 է, իսկ մյուսը՝ նրա 113­ը։ Ինչի՞ է հավասար գումարը։

2) Բերված պնդումներից որո՞նք են ճիշտ, որո՞նք՝ սխալ.

այո

ա) Երկու զույգ թվերի գումարը զույգ թիվ է։

այո

բ) Երկու կենտ թվերի գումարը զույգ թիվ է։

այո

գ) Եթե երկու բնական թվերի արտադրյալը բաժանվում է 4­ի,

ապա արտադրիչներից գոնե մեկը բաժանվում է 4­ի։

ոչ

դ) Որպեսզի բնական թիվը բաժանվի 5­ի, անհրաժեշտ է, որ նրա

գրառումն ավարտվի 5­ով։

ոչ

ե) Եռանկյան ցանկացած երկու կողմերի երկարությունների

գումարը երրորդ կողմի երկարությունից մեծ է։

3) 15 սմ կողմով քառակուսի հախճասալիկները փոխարինում են

նորերով, որոնց կողմի երկարությունը 20 սմ է։ Քանի՞ նոր հախճա­

սալիկ է պետք 80 հների փոխարեն։

15*15*80=14000սմ/քառ

20*20=400սմ/քառ

14000:400=35հատ

Պատ`35 հատ

4) Մեքենան ճանապարհի վերջնակետին է հասել 2 օրում։ Առաջին

օրն այն անցել է 450 կմ, երկրորդ օրը՝ առաջին օրն անցածի 4/3­ը։

Յուրաքանչյուր 100 կմ ճանապարհն անցնելու համար մեքենան

ծախսել է 11 լ բենզին։ Քանի՞ լիտր բենզին է անհրաժեշտ եղել

ամբողջ ճանապարհն անցնելու համար։

450:3=150

150*4=600

600+450=1050

1050:100=10.1/2

Պատ`10.1/2

 

 

Դաս-12 Մաթեմատիկա Տնային աշխատանք

Լրացուցիչ առաջադրանքներ (տանը)

5) 500 կգ հանքաքարից ստացել են 77 կգ պղինձ։ Ինչքա՞ն պղինձ

կստացվի 300 կգ հանքաքարից։

 

6) Ստուգողական աշխատանքից անբավարար գնահատական է ստա­ցել 14 աշակերտ: Անբավարար գնահատական ստացածների քանա­կը հարաբերում է դրական գնահատական ստացածների քանակին, ինչպես 2 ։ 7։ Քանի՞ աշակերտ է դրական գնահատական ստացել։

7) 160 գ ծովի ջրում պարունակվում է 8 գ աղ։ Քանի՞ գրամ ծովի ջուրն

է պարունակում 56 գ աղ։

160:8=20

56*20=1120

8) Բանվորը 8 ժ աշխատելու համար ստանում է 2500 դրամ։ Քանի՞

դրամ կստանա բանվորը 12 ժ աշխատելու համար։

24:12=2

24:8=4

2500*3=7500

7500:2=3750

9) Մետաղյա խորանարդը, որի կողի երկարությունը 13 սմ է, ունի 1352 գ զանգված։ Որքա՞ն է նույն մետաղից պատրաստված և 2 սմ կողով խորանարդի զանգվածը։

1352:13=104

13+2=15

104*15=1560

Դաս-13 Մայրենի Դասարանային աշխատանք

Ինձ դուր եկավ այս հատվածը, որովհետև այս հատվածում հոմերը ամենինչ պատմեց քթի մասին:

 

— Որոշ մարդիկ խոսում են քթի մեջ։ Շատերը խռմփացնում են քթով, իսկ ոմանք էլ սուլում կամ երգում են քթով։ Կան մարդիկ, որոնց առաջնորդում են քթից բռնած, ոմանք էլ իրենց քիթը օգտագործում են ուրիշի գործերն ուսումնասիրելու և անթույլատրելի տեղեր մտցնելու համար։ Կատաղած շներն ու դերասանները քթեր են ջարդել սիրային վեպեր բեմադրելու ժամանակ։ Դռներ են փակվել քթերի վրա. եղել են քթեր, որ բռնվել են ձու խփող մեքենաների և նույնիսկ պատեֆոնների մեջ։ Քիթը անշարժ է ինչպես ծառը, բայց լինելով շարժական առարկայի՝ գլխի վրա, մեծ տանջանքների է ենթարկվում, տարվելով այնպիսի տեղեր, ուր նա միայն խանգարում է։ Քթի խնդիրը հոտոտելն է, բայց որոշ մարդիկ քիթը տնկում են ուրիշ մարդկանց նպատակների, կենցաղի և արարքների վրա։— Նա շրջվեց և նայեց Հյուբերդ Էքլի Երրորդին և ապա Հելեն Էլիոթին, որի քիթը փոխանակ դեպի վեր տնկվելու, չգիտես ինչու փոքր-ինչ ներքև էր թեքվել։— Այդ մարդիկ իրենց քթերը սովորաբար երկինք են տնկում, կարծելով, որ այդպիսով կարող են երկնային արքայություն մտնել։ Բազմաթիվ կենդանիներ ռունգներ ունեն, բայց նրանցից քչերը ունեն քիթ, այդ բառի իսկական իմաստով։ Սակայն կենդանիների հոտառության զգայարանը ավելի զարգացած է, քան այն մարդկանց, որոնք քիթ ունեն, բայց խելք՝ ոչ։— Հոմեր Մաքոլին խոր շունչ քաշեց և որոշեց եզրափակել ճառը։— Քթի մասին ամենակարևորն այն է, որ վեճեր է առաջացնում, պատերազմների պատճառ դառնամ, հին ընկերություններ քանդում, խորտակում է բազմաթիվ երջանիկ ընտանիքներ։ Այժմ, միսս Հիքս, ես կարո՞ղ եմ մրցության գնալ։

 

Դաս-11 Մաթեմատիկա Դասարանային աշխատանք

  1. Նշված շարքերից որո՞ւմ են կոտորակները աճման կարգով դասավորված:

ա/    1/10; 1/5; 1/2

բ/     1/2; 1/10; 1/5

գ/     1/10; 1/2; 1/5

դ/      1/2; 1/5; 1/10

661

2.  Արմենը ունի երեք վերնաշապիկ, երեք զույգ նասկի և երեք տաբատ:  Քանի՞ տարբեր ձևերով/համադրություններով Արմենը կարող է հագնվել:

661

 

3.  15 երեխա մասնակցեց մաթեմատիկական մրցույթին:  Երեխաների քանակը ովքեր Աննայից ավելի հաջող էին գրել վեց անգամ ավելի քիչ էր քան այն երեխաների քանակը ովքեր Աննայից ավելի վատ էին գրել:  Ո՞րերորդ տեղում էր Աննան:

 

4. Չորս երեխաներից յուրաքանչյուրը ընտրում է  այս թվանշաններից 1, 2, 3, 4 միայն մեկը:  Հետո ընտրված թվանշանները բազմապատկում են:

222

256

1234

44

Նշված թվերից ո՞րը կարող է լինել այդ արտադրյալը: 

5. Անահիտը ապառիկով հեռախոս է գնել:  Առաջին ամիսը վճարել է $9, երկրորդ ամիսը՝ $19, երրորդ ամիսը՝ $29, իսկ մնացած ամիսները երրորդ ամսվա չափ:  Տարվա կտրվածքով քանի՞ դոլար է վճարել Անահիտը:

12-3=9

9*29=269

57+269=343

Պատ`343

6.  Ո՞ր պատկերը ունի 20 քառակուսի միավոր մակերես:

661

Պատ`դ

7.  90 -ը 7 -ի բաժանeելիսի քանի՞ մնացորդ է մնում:

90:7=12.6

8. The letter “o” is used … times in this sentence.

a) four

b) two

c) many

d) one

8. Կատակ խնդիր

Երևանի կենդանաբանական այգու ակվատեռարիումում կա մի տեռարիում, որտեղ հինգ մետրանոց ցանցանախշ պիթոնը հաշտ ու համերաշխ ապրում է տասից ավել կասպիական և կարմրականջ կրիաների հետ:  Երբեմն կրիաների վրայով է սողում`լավ ճզմելով իր մարմնի ծանրությամբ, երբեմն էլ ջրում միասին լողում են, իսկ ավելի հաճախ օձը մի անկյունում կծկված պառկում է:  Առ այսօր բոլոր կրիաները կենդանի են, իսկ օձն էլ միշտ կուշտ:  Ինչպե՞ս կարող է սա այսպես լինել: